Розмір зразків об’єктів регулювання для проведення
фітосанітарної експертизи (аналізів).
Наказ №343 (додаток 3)
Додаток 3 до Методів інспектування, огляду,
у тому числі відбору зразків,
та проведення фітосанітарної
експертизи (аналізів)
РОЗМІР ЗРАЗКІВ ОБ’ЄКТІВ РЕГУЛЮВАННЯ
для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів)
Об’єкт регулювання
|
Розмір середнього зразка
|
Примітка
|
1
|
2
|
3
|
1. Зернові культури**
|
Кукурудза: у зерні у качанах
|
1500 г 25 шт.
|
|
Пшениця, тритикале, меслин, жито, ячмінь, овес, рис
|
1000 г
|
|
Просо, сорго зернове, чумиза, канаркова трава, гречка
|
500 г
|
|
Могар, сорго, просо африканське, кіноа та інші зернові культури
|
250 г
|
|
Зерно злаків, оброблене іншими способами (лущене, плющене, пластівці, обрушене, у вигляді січки або подрібнене тощо), зародки зерна злаків, цілі, плющені, у вигляді пластівців або мелені
|
500 г
|
|
2. Зернобобові культури**
|
Боби кінські
|
2000 г
|
|
Горох, квасоля, нут, сочевиця, чина, маш, боби соєві, інші зернобобові (подрібнені або неподрібнені)
|
1000 г
|
|
Солод смажений або несмажений
|
1000 г
|
|
Арахіс смажений або не приготовлений іншим способом, лущений або не лущений, подрібнений або неподрібнений
|
1000 г
|
|
3. Олійні та технічні культури**
|
Соняшник, рицина, бавовник, (подрібнені або неподрібнені)
|
1000 г
|
|
Коноплі, льон, сафлор, чіа (подрібнені або неподрібнені)
|
500 г
|
|
Ріпак, кольза, свиріпа, кунжут, лялеманція, перила, гірчиця, інші олійні та технічні культури (більше 4 мм) (подрібнені або неподрібнені)
|
500 г
|
|
Рижій, мак, інші олійні та технічні культури (від 2 до 4 мм включно) (неподрібнені)
|
100 г
|
|
4. Продукти переробки зернових, зернобобових, олійних і технічних культур**
|
Крупа неподрібнена — рисова, гречана, пшенична, перлова, вівсяна, пшоно тощо
|
1000 г
|
|
Крупа дроблена
|
500 г
|
|
Борошно пшеничне, пшенично-житнє, інших зернових культур, з насіння чи плодів олійних культур; тонкого або грубого помелу; гранули із зерна злаків; порошок із сушених бобових овочів тощо
|
500 г
|
|
Висівки, дерть, кормове борошно, клітковина, шкаралупи та інші залишки від просіювання, помелу або інших способів переробки зерна злаків або зернобобових культур негранульовані
|
500 г
|
|
Шрот, макуха та інші тверді залишки, одержані при виробництві рослинних жирів та олій, гранульовані
|
500 г
|
|
Шрот, макуха та інші тверді залишки, одержані при виробництві рослинних жирів та олій, немелені або мелені, негранульовані
|
1000 г
|
|
5. Насіння***
|
Насіння кукурудзи
|
1000 г
|
350 г*
|
Насіння пшениці, тритикале, маслина, жита, ячменю, вівса, рису
|
1000 г
|
50 г*
|
Насіння проса, канаркової трави, гречки
|
250 г
|
50 г*
|
Насіння інших зернових культур
|
250 г
|
100 г*
|
Насіння бобів, сої
|
500 г
|
|
Насіння гороху, квасолі, нуту, сочевиці, чини, маша (вігни)
|
500 г
|
|
Насіння соняшника
|
1000 г
|
100 г*
|
Насіння бавовнику, рицини
|
500 г
|
200 г*
|
Насіння конопель, льону, сафлору
|
250 г
|
20 г*
|
Насіння ріпаку, кунжуту, гірчиці
|
250 г
|
20 г*
|
Насіння рижію, маку
|
100 г
|
10 г*
|
Насіння баштанних культур — кавуни, кабачки, патисони, гарбузи та інші
|
250 г
|
|
Насіння інших овочевих і зеленних крупнонасіннєвих культур (більше 4 мм) — пастернак, ревінь, артишок та інші
|
100 г
|
|
Насіння огірків та динь
|
100 г
|
50 г*
|
Насіння помідорів, редьки, редиски, капусти та перцю
|
30 г
|
|
Насіння інших середньонасіннєвих овочевих і зеленних культур — помідори, редька, редиска, кріп, цибуля-чорнушка, перець та інші
|
50 г
|
30 г*
|
Насіння інших дрібнонасіннєвих овочевих і зеленних культур — капуста, салат, петрушка, морква, селера, шпинат, щавель та інші
|
20 г
|
10 г*
|
Насіння інших крупнонасіннєвих олійних і технічних культур
|
250 г
|
150 г*
|
Насіння інших середньонасіннєвих олійних і технічних культур — кмин та інші
|
100 г
|
|
Насіння інших дрібнонасіннєвих олійних і технічних культур
|
50 г
|
|
Насіння крупнонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав — люпин, настурція, горошок запашний, аспарагус, гарбузи фігурні, пальма, нагідки, немофіла, цикламен, жоржини однорічні та інші
|
50 г
|
10 г*
|
Насіння середньонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав — айстра, чорнобривці, агератум, алісум, гвоздика, геліотроп, кларків та інші
|
15 г
|
|
Насіння дрібнонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав — петунія, бегонія, лобелія, тютюн запашний, портулак та інші
|
5 г
|
|
Насіння дрібнонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав (з розміром насінини менше 1 мм)
|
1 г
|
|
Насіння крупнонасіннєвих кормових і газонних трав, крім злакових трав — еспарцет, люпин, чина лісова та інші
|
500 г
|
50 г*
|
Насіння злакових трав; насіння середньонасіннєвих та дрібнонасіннєвих кормових і газонних трав — грястиця збірна, житняк, костриця, райграс, суданська трава, мітлиця, тонконіг, стоколос, конюшина, люцерна, серадела, буркун, тимофіївка та інші
|
250 г
|
50 г*
|
Насіння крупнонасіннєвих та середньонасіннєвих декоративних листяних і хвойних дерев та чагарників — абрикос, слива, алича, дуб, граб, кедр, яблуня, груша, айва, горобина, жимолость, бересклет, клен, сосна, ялина та інші
|
100 г
|
|
Насіння дрібнонасіннєвих декоративних листяних і хвойних дерев та чагарників — тополя, смородина, шовковиця, туя, береза та інші
|
15 г
|
|
6. Насіннєва і продовольча картопля****
|
Картопля насіннєва (включаючи бульби)
|
200 шт.
|
|
Картопля продовольча свіжа або охолоджена
|
30 шт.
|
|
Мікророслини і мікробульби картоплі in vitro (у пробірках)
|
1 шт.
|
|
7. Садивний матеріал****
|
Саджанці (сіянці) винограду, плодових, ягідних, субтропічних, горіхоплідних, цитрусових, декоративних і лісових культур та інші живі рослини (включаючи їхнє коріння)
|
5 шт.
|
|
Живці, відводки (відростки) та підщепи винограду, плодових, ягідних, субтропічних, горіхоплідних, цитрусових, декоративних і лісових культур
|
10 шт.
|
|
Цибулини, бульби, кореневі бульби, бульбоцибулини, кореневища квіткових і декоративних культур, включаючи розгалужені, що знаходяться в стані вегетативного спокою, вегетації або цвітіння; рослини і корені цикорію
|
25 шт.
|
|
Цибуля-сівок, часник (зубок, насіння з повітряної коробочки, сівок)
|
1000 г
|
|
Розсада овочевих, ягідних, квіткових і декоративних культур
|
15 шт.
|
|
8. Горшкові рослини****
|
Горшкові рослини
|
5 шт.
|
|
9. Зрізані квіти, гілки і листя призначені для складання букетів, гілки хвойних і листяних дерев та різдвяних дерев****
|
Зрізані квіти, гілки і листя призначені для складання букетів або для декоративних цілей, свіжі, крім орхідей
|
15 шт.
|
|
Орхідеї свіжі
|
5 шт.
|
|
Квіти і бутони засушені, вибілені, пофарбовані, просочені або оброблені іншими способами
|
200 г
|
|
Зрізані гілки хвойних, листяних та різдвяних дерев
|
7 шт.
|
|
10. Овочі свіжі або охолоджені****
|
Томати
|
10 шт
|
|
Перець
|
7 шт.
|
|
Баклажани
|
5 шт.
|
|
Томати чері
|
500 г
|
|
Цибуля ріпчаста, цибуля шалот, часник, цибуля-порей та інші цибулинні овочі
|
10 шт.
|
|
Капуста білокачанна, капуста цвітна
|
3 шт.
|
|
Кольрабі, капуста листова і аналогічні їстівні овочі із роду капустяні (Brassica spp.)
|
5 шт.
|
|
Капуста брюссельська
|
500 г
|
|
Огірки
|
10 шт.
|
|
Корнішони
|
500 г
|
|
Бобові овочі, лущені або нелущені
|
500 г
|
|
Інші овочі та гриби
|
500 г
|
|
11. Коренеплоди свіжі або охолоджені****
|
Морква, редис та інші аналогічні їстівні коренеплоди
|
10 шт.
|
|
Буряк столовий, буряк цукровий, ріпа, бруква, козлобородник, селера і інші аналогічні їстівні коренеплоди
|
5 шт.
|
|
Маніок, маранта, салеп, земляна груша або топінамбур, солодка картопля або батат і аналогічні коренеплоди чи бульби з високим вмістом крохмалю або інуліну
|
10 шт.
|
|
Маніок, маранта, салеп, земляна груша або топінамбур, солодка картопля або батат і аналогічні коренеплоди чи бульби з високим вмістом крохмалю або інуліну, нарізані скибочками; серцевина на сагової пальми
|
1000 г
|
|
12. Фрукти свіжі****
|
Яблука, груші, айва, манго, авокадо, ківі, хурма
|
10 шт.
|
|
Вишня, черешня, сливи, абрикоси та терен, фініки, інжир, гуаява, мангостан або гарцинія, фейхоа та інші
|
1000 г
|
|
Персики, включаючи нектарини
|
10 шт.
|
|
Банани, включаючи плантайни
|
5 шт.
|
|
Цитрусові та тропічні крупноплідні — ананаси, папайя, помело, грейпфрути і інші аналогічні плоди
|
3 шт.
|
|
Цитрусові (апельсини, лимони, мандарини, клементини)
|
10 шт.
|
|
Виноград
|
1000 г
|
|
Інші фрукти
|
1000 г
|
|
13. Зелені культури свіжі або охолоджені****
|
Салат-латук (Lactuca sativa), цикорій (Cichorium spp.), інші види салату, у тому числі і в горщиках
|
500 г
|
не менше 5 шт.
|
Овочі в пучках (спаржа, мангольд, стеблова селера та інші)
|
500 г
|
не менше 5 шт.
|
Інші зеленні культури, у тому числі в споживчій упаковці, у пучках та в горщиках
|
500 г
|
не менше 5 шт.
|
14. Ягідні культури свіжі або охолоджені****
|
Плоди суниці, малини, ожини, смородини, аґрусу, журавлини та інші
|
500 г
|
не менше однієї споживчої упаковки
|
Банани, включаючи плантайни, сушені
|
500 г
|
не менше однієї споживчої упаковки
|
Маніок, маранта, салеп, земляна груша або топінамбур, солодка картопля або батат і аналогічні коренеплоди чи бульби з високим вмістом крохмалю або інуліну, сушені, цілі або нарізані скибочками або у вигляді гранул; серцевина сагової пальми
|
500 г
|
не менше однієї споживчої упаковки
|
Спеції, прянощі (перець чорний, кориця, імбир, хмелі-сунелі та ін.), лікарські рослини сушені, чай зелений, чай чорний, мате або парагвайський чай
|
250 г
|
не менше однієї споживчої упаковки
|
17. Горіхи, ядра горіхів, кісточки абрикосів, персиків, слив, і їх ядра, зерна кави, какао-бобів**
|
Горіхи кокосові, горіхи бразильські, горіхи кеш’ю, інші горіхи, свіжі або сушені, очищені від шкаралупи або неочищені, із шкіркою або без шкірки
|
500 г
|
|
Кісточки абрикосів, персиків (в тому числі нектаринів), слив, і їх ядра
|
500 г
|
|
Кава несмажена, з кофеїном або без кофеїну; замінники кави з вмістом кави в будь-якій пропорції
|
500 г
|
|
Какао-боби, цілі або розмелені, сирі або смажені; шкаралупи, шкірки (лушпайки) та інші відходи з какао
|
500 г
|
|
18. Інші матеріали**
|
Ґрунт, субстрати, міцелій грибів
|
250 куб. см (г)
|
|
Змітки
|
до 100 куб. см (г)
|
|
Торф (включаючи торф’яний дрібняк), агломерований або неагломерований
|
250 куб. см (г)
|
|
Добрива тваринного або рослинного походження, змішані або незмішані, хімічно оброблені або необроблені; добрива, одержані змішуванням або хімічною обробкою продуктів тваринного або рослинного походження
|
500 куб. см (г)
|
|
Солома, сіно
|
1000 г
|
|
Рослини, частини рослин (включаючи насіння і плоди), які використовуються в парфумерії, фармації або інсектицидних, фунгіцидних або аналогічних цілях, свіжі чи сушені, цілі, подрібнені, або мелені
|
300 г
|
не менше 3 споживчих упаковок за умови, що вага однієї такої упаковки не перевищує 100 г
|
Рослинно-волокнисті матеріали — бавовна-сирець, волокна (куделя) льону, конопель та інші
|
500 г
|
|
Інші матеріали не включені до переліку об’єктів регулювання для цілей контролю за переміщенням територією України та до переліку об’єктів регулювання для цілей імпорту, експорту та реекспорту
|
200 г/ 200 мл/ 200 куб. см
|
|
Примітки *, **, ***, ****
|
Під час формування зразків в упаковці виробника відбираються цілі, непошкоджені упаковки кожного об’єкта регулювання.
|
* Маса зразка насіння для селекційних, дослідних робіт і експонування та дослідних зразків сортів для цілей експертизи заявки.
** Допустиме відхилення фактичної маси зразка ±10 відсотків. У разі відсутності регульованих шкідливих або шкідливих організмів на вимогу власника — після проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) залишки зразка або арбітражного зразка можуть бути повернені в партію об’єктів регулювання.
*** Допустиме відхилення фактичної маси зразка ±10 відсотків. Якщо маса зразка становить 50 г і менше — відхилення в сторону зменшення не допускається. Допустиме відхилення розміру насіння ±0,3 міліметра.У разі відсутності регульованих шкідливих або шкідливих організмів на вимогу власника — після проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) залишки зразка або арбітражного зразка можуть бути повернені в партію об’єктів регулювання. Допустиме відхилення маси/об’єму зразка ±10 відсотків.
**** Зразок формується з найбільш підозрілих та пошкоджених об’єктів регулювання. Допустиме відхилення маси/об’єму зразка ±10 відсотків.
***** Маса зразка для визначення посівних якостей насіння згідно додатку А -«Норми граничної маси партій і проб насіння» ДСТУ 4138-2002
|